Det er fastelaven på søndag og boller må man ha! Sist gang jeg la ut oppskrift på boller er faktisk ganske nøyaktig et år siden…. 😉
Jeg har gått ut fra samme oppskrift, men med noen justeringer…;)
Dette er ikke bare en “sunnere” oppskrift på boller, men SUNNE boller ! 😀
Jeg ser ofte folk legge ut oppskrifter hvor de skriver “sunnere boller”, og ja bollene blir sunnere med grovere mel, eller med mindre/uten sukker, men det er fortsatt ikke noe sunt når hovedingrediensen er hvetemel. Her er det lett å gå i fella og tro at maten man spiser er sunn og derfor forsyner man seg med både to og tre boller, noe du kanskje ikke ville gjort om det hadde vært en helt vanlige boller.
En regel å lære seg:
Begrepet sunnere blir ofte brukt om oppskrifter/matretter som i utgangspunktet er usunne og noe vi ikke har gått av i større mengder.
F.eks “sunnere potetgull med 30% mindre fett” – Vi vet at potetgull fortsatt ikke er sunt for det.
Begrepet sunt blir ofte ( burde bli ) brukt om oppskrifter/matretter der hovedingrediensene rett og slett inneholder god næring som proteiner, sunt fett, lavglykemiske karbohydrater, vitaminer og mineraler osv.
F.eks. Squash lasagne der pastaplatene er tatt helt ut og erstattet med squash. ELLER disse bollene HER :
Sunne boller
ca 6-7 boller
5 Egg ( mellomstore)
6-7 ss Kokosblomstsukker
1 dl Melk eller fløte, jeg brukte kokosmelk light
50 g Smør , evt melkefritt som jeg bruker
1 dl Kokosmel
1 dl Sesammel
2 ts Bakepulver
3 ss Fiberhusk
1-2 ts Kardemomme
+ 1 Egg til pensling
FYLL
Krem ( se oppskrift lenger ned)
Syltetøy uten sukker
FREMGANGSMÅTE
1. Smelt smør, sett til side og avkjøl.
2. Pisk sammen egg og kokosblomstsukker til en løs eggedosis i en bakebolle.
3. Bland sammen romtemperert melk/fløte og avkjølt smør og ha dette i eggedosisen mens du pisker .
4. Ha de tørre ingrediensene sammen i en skål og bland det godt. Bland det deretter inn i resten av røren og pisk videre til du har fått en jevn deig.
5. La deigen stå å svelle i ca 10 min.
6. Bruk en spiseskje og form ca 6-7 boller på et bakepapirkledd stekebrett.
7. Pensle bollene med sammenvispet egg.
8. Sett midt i ovnen på 160 grader i ca 20-25 min
9. Avkjøl på rist.
KOKOSKREM
1 boks fullfettet kokosmelk – den stive delen ( sett i kjøleskapet 2-3 timer før bruk, eller over natten.)
2 toppede ss sukrinmelis
FREMGANGSMÅTE
1. Ta ut den stive delen av kokosmelken.
2. Pisk opp den stive kokosmelken med sukrinmelis til kremkonsistens. – Blir kremen litt for løs setter du den bare noen minutter i kjøleskapet.
MONTERING
1. Skjær av toppen på bollene og lag gjerne en liten grop ( mindre søl når du serverer og spiser). Fyll bollene med sukkerfritt syltetøy. Jeg brukte jordbær.
2. Ha kremen i en sprøytepose og sprøyt over syltetøyet
3. Legg på toppen av bollen og dryss over et lag av sukrinmelis
TIPS!
– Jeg brukte kokosmelk i bolledeigen, men her kan du bruke f.eks mandelmelk, vanlig melk eller fløte i steden.
– Jeg fylte bollene med kokoskrem da jeg er allergisk mot vanlig melk, men her kan du selvfølgelig bruke vanlig pisket krem.
– Oppbevares i en tett pose på benken eller i kjøleskapet.
– Bollene kan også fryses.
Vet du hvor mye kcal det er i disse?:)
Anna: Hei, det har jeg ikke peiling på, jeg teller ikke kalorier, men her kommer hovedsaklig kaloriene fra egg og fettredusert sesammel og kokosmel som bare sunt 😀
så deilig!
Har forresten en giveaway på bloggen hvor du kan vinne gavekort på caseapp! Ta gjerne en titt 🙂
Cindy: takk:)
jg prøver å komentere på innlegget ditt, men blir bare kastet ut av siden og den laster seg inn på nytt..
kan man bytte med mandelmel elc?
mari: Hei! Ja du kan bytte med mandelmel. Du må kanskje ha en litt mer mengde enn kokosmel siden kokosmel binder mer væske enn mandelmel.