Super duper frokost!♥
De siste dagene har jeg fått helt “dilla” på chiapudding om morgenen. Det er veldig lett å lage og inneholder kun to hovedingredienser, melk og chiafrø. Jeg lager den kvelden før og setter den i kjøleskapet over natten. Det blir som en slags “overnightsgrøt”, men med en puddingkonsistens. ;D
Chiafrø gir i tillegg mange helsegevinster så dette er skikkelig god start på dagen. ( Se helsefordeler og oppskrift lenger ned )
Oppskriften er både glutenfri, melkefri, vegansk, lavkarbo og økologisk.
Chiapudding
1 porsjon
2 dl Kokosmelk, økologisk
3 ss Chiafrø, økologisk
TOPPING
Friske Bær
Oppkuttet frukt
Hakkede nøtter
Evt et dryss Stevia eller annen søtning, men dette kan fint sløyfes. Alt etter hvor søt du vil ha den.
FREMGANGSMÅTE
1. Bland sammen kokosmelk og chiafrø i en serveringsskål/glass.
2. Sett i kjøleskapet over natten. ( i hvertfall i noen timer)
3. Topp med frukt, bær og nøtter og nyt til frokost 😀
TIPS!
Kokosmelk kan byttes ut mot f.eks mandelmelk, hasselnøttmelk eller soyamelk.
Tilsett gjerne litt rå kakaopulver eller f.eks vaniljepulver, sammen med dadler og vips så har du en søt dessert.
HELSEFORDELER
-Chiafrø kommer opprinnelig fra Mexico, og er et naturlig glutenfritt frø.
-Det er en av de rikeste omega-3 kildene vi har fra planteriket, og inneholder mer flerumettet fett enn i linfrø. 2 ss chiafrø gir også mer Omega- 3 enn en laksefilett.
-Det har et høyt innhold av protein og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger. Chiafrø blir derfor regnet som et fullverdig protein.
-I tillegg er frøene rike på kalsium og er et godt alternativ til vanlig melk for oss med allergi. 1 ss chiafrø inneholder mer kalsium enn et glass melk.
-I frøene finner vi også fosfor, kalium, jern, kobber, sink, magnesium, Vitamin A, B, E og D
-Chiafrø kan sammenlignes med linfrø, de danner også en geleaktig masse når de får svelle i væske. Frøene kan derfor erstatte hverandre i matlaging, selvom chiafrø har en mer nøytral smak og litt annen konsistens.
-Chiafrø kan males til mel f.eks i en blender, og brukes til bakst.
-Hele frø eller mel kan også brukes som fortykkning av supper, sauser, i bakst, vafler ( det vil tykne røren). Brukes i frokostblandinger, grøt eller som dryss over yoghurt og smoothie.. Ta utgangspunkt i andre frø, og bruk chiafrø på samme måten
– Chiafrø kan kjøpes på matbutikker, helsekost, invandrerbutikker og over nett f.eks Iherb.
Nam 😀
Nina Bakke: helt nydelig:D