ER “GLUTENFRITT” SUNT?

Et spørsmål jeg har fått veldig mange ganger ...

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har opplevd at det er så mange som er opptatt av at alt skal være glutenfritt når de skal ha et sunt kosthold eller slanke seg. og kun spiser maten hvis det er glutentenfritt. Spesielt når man er ute å spiser å skal bestille mat. Eller går i butikken og kjøper glutenfrie lomper i steden for grovelomper.

Men hva får du egentlig hvis du bestiller glutenfri pizza eller salat med glutenfritt brød?

For hva er egentlig “gluten”Og hva er da “glutenfritt”?

Gluten er et protein som finne i blant annet kornsortene hvete, bygg, rug og spelt.

Dette protein er det de med cøliki får en imunnreaskjon mot , og det skjer en slags allergisreaskjon når man får i seg dette protein.

Det er flere som har gluten intoleranse,men ikke cøliki, som får en reaksjon med gluten, ofte mage/tarm problemer. Men også andre.

 

For disse menneskene er det viktig med et glutenfritt kosthold.

 

Men å bytte til glutenfrie ferdig produkter og mel blandinger i seg selv er ikke et sunt kosthold. Du går ikke ned vekt, får ikke i deg variert mat med forskjellige vitaminer proteinrt, sunt fett og riktige karbohydrater.

Produktene er som regel laget med rismel , maismel . hvetestivelse, druesukker, potetfiber, risstivels osv.Altså masse stivelse og raske karbohydrater.

Mange produkter er også laget med et soyamel.

(som det kan diskuteres hvor bra er, jeg har selv negativ opplevlse med for mye soya, så nå slå jeg ut på allergi tester noe jeg ikke gjorde før.)

 

For de som TÅLER gluten er det jo mye sunnere med foreksempel grovt rugmel og havregryn!

Men for de som ikke tåler gluten eller de som vil ha et sunt kosthold med mindre stivelse og karbohydrater annbefaler jeg å bytte til gode altarnativer, med sunt fett , fiber og proteiner og sakte karbohydrater som mandelmel, kokosmel, kikertmel, qinoamel, sesammel og forskjellig nøttemel,og bruke linfrø, gresskarkjerner osv i bakst.

Det finnes ikke mye glutenfritt og lavkarbo i butikken, så man må ofte lage selv. Det finnes noe knekkerbrød å få tak i, men hjemmelagde smaker bedre.

 

Da får kroppen masse god næring ,og ikke minst er det diabets vennlig fordi det er lettere å ha et stabilt blodsukker igjennom dagen.

 

 

Så tilbake til spørsmålet ” er glutenfritt sunt?”

Nei! Glutenfritt betyr ikke at det er sunt, men det finnes mange gode glutenfri alternativer.

 

 

Håper dette var til hjelp…

2 kommentarer
    1. Nå har ikke jeg påvisst noen glutenallergi, men liker alikevel å spise mye glutenfritt, men har heldigvis aldri falt for fristelsen å kjøpe alle disse glutenfri alternativene, de inneholder ofte også mye sukker i tillegg til all stivelsen… Men å bruke alternativene som du beskriver liker jeg å bake med 😀

    2. Nina Bakke: ja, sant det mye sukker også!!
      Så det er bra du bruker andre ting i bakst, er ikke like lett å få et godt resultat hver gang , men litt prøving og deilig er vært det i steden for å bruke de ferdige blandingene:):)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg