SteinalderKnekkebrød

SAMSUNG CSC

Herlige knekkebrød du kan knaske på i ferien! Like gode til frokosten som til ost og vin. 🙂 

Dette er en paleo ,lchf, lavkrabo oppskrift , blandt annet uten gluten, korn, gjær og melk. Laget på nøtter og frø.  


Nøtter og frø inneholder gode fettsyrer, fiber og gir en god metthetsfølelse. Derimot kan det være vanskelig å fordøye, spesielt for tarmer/mager som allerede er i litt ubalanse. Grunnen til dette er at de inneholder noe som heter fytinsyre som er enzymhemmende. Det hindrer opptak av mineraler av annen mat vi spiser, samtidig som mineralene og vitaminene i selve nøttene og frøene blir mindre opptagelige for oss.

Ved å bløtlegge nøtter og frø før bruk frigjøres denne fytinsyren og det gjør at mineralstoffene lettere tas opp og fordøyes i kroppen. I tilegg blir den litt bitre smaken borte. 

Lager du knekkebrøene i dehydrator på 46 grader bevarer du også enda mer av egenskapene ved bløtlegging. Du kan selvfølgelig lage disse i ovnen også ( se oppskrift lenger ned), det tar kortere tid og når forarbeidet med bløtleggingen er gjort vil du uansett sitte igjen med knekkebrød som er bedre for tarmene/magen din. 

SAMSUNG CSC
Steinalderknekkebrød

100 g mandler

50 g Hasselnøtter

2 dl Sesamfrø

2 dl Solsikkekjerner

3-4 ss Gresskarkjerner

1/2 dl Knuste linfrø

4 ts Fiberhusk

1 ts Himalayasalt

5 dl Vann

+ vann og ca 2 ts himayasalt til bløtlegging.

 

FREMGANGSMÅTE

1. Start med å bløtlegge hele nøtter og frø. ( nøttene sammen og frøene sammen.) Ha i et par klyper himalayasalt og tilsett kaldt vann til det dekker ca 2-3 cm over. La stå i ca 12 timer, hvertfall natten over, gjerne lenger.

2. Hell av vannet på nøttene og frøene og skyll de godt.

3. Kjør mandler og hasselnøtter til mel og blan de sammen med frøene. Tilsett 4 ts fiberhusk, 5 dl vann og 1 ts himalayasalt

4..La røren stå å hvile i 15-20 min,  slik at den sveller godt. I mellomtiden sett ovnen på 160 grader varmluft.

4. Bre deigen utover 2 bakepapirkledde stekebrett og rut opp firkanter eller ønsket størrelse.

5. Sett brettene i ovnen i i tilsammen 70 min. Når halve tiden har gått ( 35 min) bytter du plass på brettene i ovnen. Har du ikke ovn med varmluft kan du steke ett og ett brett om gangen i 70 min, men snu det underveis

.SAMSUNG CSC

TIPS!

– Bløtlagte nøtter og frø kan frøses. Veldig smart å gjøre, da har du alltid ha noen klare til bruk!

– Bruk gjerne andre nøtter og frø også.

– Tilsett krydder, urter eller f.eks soltørket tomat for mer/andre smaker.

#knekkebrød#lavkarbo#lchf#steinalder#paleo#melkefri#glutenfri#utenkorn#utensoya#utengjær#sukkerfro#sunnmat#kosthold#helse#ernæring#oppskrift
2 kommentarer
    1. Dette knekkebrødet var fantastisk på smak, men blei så porøst at jeg måtte legge det forsiktig oppå pålegget, i stedet for å ha pålegget på knekkebrødet..
      Har jeg laget det for tynt, eller blir dine også veldig porøse?
      Vil få detta til, da det var det beste hjemmelagde knekkebrødet jeg har smakt!
      Ps: du har mange supre oppskrifter, takk for at du deler de med deg 👍

    2. Hege: Hei så hyggelig ¨å høre at de falt i smak… Jeg tror kanskje du har laget de for tynne, mine er litt tykke. Eller kanskje du har stekt de på for høy varme eller for lenge.. hmm.. Anbefaler å prøve igjen 😉
      Men du husk at selvom de du har nå er sprø kan de fint spises, knus de opp og ha i salaten f.eks 🙂
      Du får i deg den gode næringen for det 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg